top of page

Kulunç Ailesi ve Kökeni

Dr. Fatih ILHAN, Yasin ILHAN

Kulunç Ailesi Kökeni Karadeniz’de adı sıklıkla duyulan Külünk / Külünkoğlu sülalesine dayanmaktadır. Külünkoğlu ailesi soyadı kanunu çıktıktan sonra başta Külünk ve Külünkoğlu olmak üzere içlerinde İLHAN’ın da bulunduğu bazı soy isimler almışladır[1]. Sülalemizin ismi olan Kulunç, zamanla Külünkten dönüşmüş olarak alınan bir isimdir. Köyümüzdeki eski kayıtlarda şu an KULUNÇOĞULLARI diye anılan sülalenin KÜLÜNKOĞULLARI diye kayıtlı olduğu bilinmektedir. Arşala Tâbi-i Hola-i Kebîr olarak anılan Tüfekçi Köyü’nün eski kayıtları incelendiğinde 1834 tarihli Osmanlı Nüfus sayımına göre köyde KÜLÜNKOĞULLARI olarak kayıtlara geçmiştir[2].

 

Bölgedeki Osmanlı öncesi yerleşim ile ilgili bilgi veren kaynaklara göre KÜLÜNKOĞULLARI gibi büyük aileler fetihten çok çok önce bölgeye yerleşmiş bulunmaktadır[3]. Külünkoğulları başta Rize olmak üzere Karadeniz’in birçok bölgesinde kendisine yerleşim alanı bulmuştur. Rize’nin şeriyye sicillerine göre yapılan incelemelerde de 1878’li yıllarda Külünkoğlu ismi geçmektedir[4].  Karadenizin bir çok bölgesinde bulunan Külünkoğlu ailesi KUMAN Türklerinden olup Karadeniz bölgesine 1080-1120 yılları arasında Kafkasya tarafından göç etmişlerdir[3, 5]. Kuman Türklerinin genel özellikleri, beyaz tenli, açık sarı saçlı ve çakır gözlü olarak bilinmektedir. Benzer şekilde Çin kaynaklarında da Kuman Türkleri, kızıl saçlı, kısmen sarışın mavi ve yeşil gözlü olarak tanıtılmaktadır[3]. Bu Türk kolu, Doğuda Kıpçak batıda Kuman olarak anılmaktadır.

 

Bölgemizde sıklıkla bulunana ve Komar diye anılan bitki türünün ismi de yine KUMAN diline göre verilmiştir. Hatta Komarit ve Komara ismi olan Trabzon’daki Yalıncak köyü ve Of’taki Barış köyü de Kuman Türklerinin vermiş olduğu isimlerdir[6].

 

Tüm bu sonuçlardan hareketle Kuman Türklerinin Karadeniz’de Osmanlı Fethinden çok önce bölgeye Orta Asya ve Kafkasya bölgesinden yerleşmiş olduklarını, fetih sonrası İslam dinini de benimseyen atalarımızın Sadece Dernekpazarı değil, geçmişten bugüne tüm Karadeniz’de yayılmış olduklarını görebilmekteyiz.

 

Kaynaklar

[1] www.kulunkoglu.com

[2] Of Nüfus Defteri 1834, Sezgin DEMİRCİOĞLU, Süleyman BİLGİN, 2011.

[3] Doğu Karadeniz Tarihi, Otonkton Halkları ve Etnik Yapısı, Yusuf KARSLIOĞLU, The Universal Yayınları, 2009.

[4] Şeriyye Sicillerine Göre Sosyal ve Ekonomik Yönleriyle Rize, Şengül KARALOĞLU, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2007.

[5] Tarihsel Süreçte Doğu Karadeniz, Dil,Tarih, Ekin, Hurşit SARAL.

[6] Doğu Karadeniz, Tarih, Kültür, İnsan, Mehmet BİLGİN, Ötüken Neşriyat, 2007.

Bu site ile gerek Çevre Mühendisliği ile ilgili bilgi edinebilir, gerekse çesitli dokümanlara ulasabilirsiniz...

Her konu ile ilgili olarak benimle temasa geçebilir, fikir alışverişinde bulunabilir, bilgi alabilirsiniz...

Dr. Fatih İLHAN
bottom of page